Genderové bariéry financovania startupov v Českej republike : Pohľad žien zakladateliek - Vančová, Dominika (2025)
Startupy vedené ženami sú často predmetom diskusie v súvislosti s rodovými bariérami pri získavaní financovania. Táto diplomová práca skúma, či startupy, ktorých spoluzakladateľkou je žena, čelia špecifickým prekážkam pri získavaní kapitálu na českom trhu. Teoretická časť sa venuje možnostiam financovania startupov, rodovým aspektom vo finančnom ekosystéme a vplyvu teórie signalizácie na rozhodovanie investorov. Praktická časť využíva kvalitatívny výskum v podobe polo štruktúrovaných rozhovorov so zakladateľkami startupov. Výsledky naznačujú, že hoci teoretické predpoklady poukazujú na existenciu rodových bariér, respondentky vo svojich skúsenostiach neuvádzali, že by ich pohlavie bolo prekážkou pri získavaní financovania. Práca tak prináša nový pohľad na vnímanie rodových aspektov v startupovom prostredí a reflektuje možné rozdiely medzi teoretickými východiskami a praktickou realitou.