Proč Češi (ne)investují : analýza rozhodování středněpříjmových domácností - Kachyňa, René; Soukup, Jindřich, 1955-; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Ve srovnání s ostatními zeměmi EU jsou české domácnosti v investování konzervativní a velkou část svých prostředků ukládají na běžných nebo spořicích účtech. Cílem této práce je zjistit, jaké faktory ovlivňují investiční rozhodování českých středněpříjmových domácností, jejich motivace k investování a identifikovat bariéry, které jim v něm brání. Data byla sbírána v dotazníkovém šetření a následně analyzována pomocí běžných statistických metod. Mezi nejsilnější motivace patří zajištění do budoucnosti a zhodnocování majetku, největší bariéry představují nedostatek kapitálu a strach ze ztráty prostředků. Mimo jiné byly identifikovány vztahy mezi investiční aktivitou domácností a sociálním prostředím respondenta. Práce se zabývá také rolí finančních poradců nebo finančních influencerů, kteří mají potenciál zmírňovat negativní emoce pociťované při investování. Finanční influenceři pak mohou představovat potenciální prostředek zvyšování povědomí o investování a jeho výhodách.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses