Dopady novelizace zákoníku práce na personální strategii firem - Brdlík, Vojtěch; Palíšková, Marcela, 1961-; Šmíd, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá novelami zákoníku práce a dalších zákonů na personální strategii zaměstnavatelů v souvislosti s dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr, tedy vysoce aktuálním tématem. Objektivní potřeba tohoto zkoumání je dána revolučností učiněných změn, které mají vysoký potenciál na dopad do HR strategie zaměstnavatelů. Nadto pro krátký časový odstup od učinění těchto změn zde nejsou dosud zpracovány dostatečné studie, které by se tomuto tématu věnovaly. Tato práce se proto snaží o propojení zkušeností zaměstnavatelů s exaktním popisem provedených legislativních změn, včetně jejích příčin, které mnohdy tkví v normotvorbě Evropské unie, potažmo vlastní motivací politických představitelů k uskutečnění těchto změn. Teoretická část práce proto nejprve prezentuje základní faktografická a statistická data, která se týkají dohod. Toto je následováno přehledem realizovaných změn, na které navazuje možný teoretický pohled na jejich ekonomické dopady. Práce si vytyčila dva cíle. Prvním bylo zhodnocení a navržení případných dílčích změn v souvislosti s novelizací zákoníku práce a souvisejících zákonů týkající se zaměstnávání osob na dohody mimo pracovní poměr. Druhým pak bylo zmapovat praktický dopad novel zákoníku práce a souvisejících zákonů na personální strategii zaměstnavatelů, a to co do ochoty zaměstnávat osoby na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, jakož i zjistit postoje zaměstnavatelů ve vztahu k jednotlivým legislativním změnám. Pro dosažení těchto cílů bylo provedeno výzkumné šetření kvalitativní metodou, konkrétně hloubkovými rozhovory, a to mezi HR pracovníky 15 zaměstnavatelů. Data byla následně kódována pomocí SW MAXQDA. Bylo zjištěno, že v kauzálním důsledku provedení legislativních změn došlo k poklesu atraktivity dohod (zejm
Dále bylo zjištěno, že jednotlivé změny jsou zaměstnavateli hodnoceny převážně negativně (nejvíce pak vznik nároku na dovolenou). Na základě provedeného šetření bylo následně analyzováno, jak současný systém zlepšit. Za zásadní doporučení platí zrušení současné hranice, při jejichž nedosažení se nehradí odvody, a její nahrazení obecnou odvodovou povinností (jako u pracovního poměru), a to při současném zavedení slevy na pojistném pro určité sociální skupiny (obdoba slevy na dani z příjmů). Za zásadní přínos práce je možné považovat potvrzení kauzálního vztahu mezi poklesem DPP a provedenými legislativními změnami, jakož i zmapování vnímání dopadů jednotlivých změn zaměstnavateli a jejich vlivem na HR strategii.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses