Ekologické daně a jejich vliv na ekonomický růst : Komparace mezi Švédskem a Českou republikou v letech 2005-2023 - Pácalová, Kateřina (2025)
Ekologické zdanění je v současné době jedním z nejdiskutovanějších nástrojů udržitelné hospodářské politiky. Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu vztahu mezi environmentálními daněmi a ekonomickým růstem v kontextu dvou odlišných evropských ekonomik – České republiky a Švédska v období let 2005–2023. Hlavním cílem je ověřit, zda ekologické daně představují překážku ekonomického růstu, nebo naopak mohou být nástrojem strukturálních inovací a dlouhodobé prosperity. Pomocí panelové regresní analýzy a aplikace modelu korelovaných náhodných efektů (CRE) byly odděleně zkoumány krátkodobé a dlouhodobé efekty. Výsledky ukazují, že v krátkodobém horizontu není vztah mezi ekologickým zdaněním a růstem statisticky významný, zatímco v dlouhodobém horizontu byl prokázán pozitivní a statisticky významný efekt environmentálních daní na ekonomický růst. Tento efekt je patrnější ve Švédsku, kde je ekologické zdanění součástí širšího rámce nastavení fungování země a transparentní environmentální politiky. Práce přináší empirickou podporu pro zavádění environmentálně orientovaných reforem, které reflektují i evropskou strategii tzv. Zelené dohody a přináší důležité poznatky pro hospodářskou politiku České republiky za účelem podpory efektivity, technologického pokroku a snižování externalit.