Aplikace strojového učení v kybernetické bezpečnosti pro detekci a analýzu útoků - Chmola, Jozef; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím strojového a hlubokého učení pro detekci síťových útoků v oblasti kybernetické bezpečnosti. Cílem bylo navrhnout, natrénovat a vyhodnotit model kombinující algoritmy Random Forest a neuronovou síť pro klasifikaci síťových flowů jako škodlivé nebo benigní. Model byl trénován na datech z veřejného datasetu CIC-IDS2017 a testován na dalších datech, včetně části CSE-CIC-IDS2018 a vlastních záznamech. Výsledky ukázaly, že model dokáže detekovat útoky s vysokou přesností i mimo trénovací množinu a překonává klasické systémy založené na signaturách, jako je Zeek. Práce rovněž identifikuje klíčová omezení a navrhuje možné směry dalšího vývoje včetně hybridních systémů kombinujících více přístupů.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses