Zpracování výsledků ankety "Naučný program řeka" systémem LISp-Miner - Tuma, Andrii (2025)
Tato diplomová práce se věnuje analýze dat z veřejné ankety „Naučný program řeka“ pomocí systému LISp-Miner a metodiky CRISP-DM. Cílem práce je podpořit rozhodovací proces Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy při navrhování vzdělávacího programu o roli řeky Vltavy v městském prostředí. Teoretická část představuje rámec metodiky CRISP- DM a popisuje nástroje systému LISp-Miner, které byly v analýze využity – zejména moduly 4ft-Miner, SD4ft-Miner a CF-Miner. V praktické části byla provedena analýza dat v několika krocích, od přípravy dat přes formulaci analytických otázek až po interpretaci výsledků. Výstupy byly zpracovány do přehledné prezentace pro vlastníka dat a zpětná vazba potvrdila jejich praktickou využitelnost. Práce tak demonstruje přínos metod dobývání znalostí z databází pro veřejnou správu a ukazuje jejich potenciál při tvorbě cílených, datově podložených rozhodnutí.