Cestovní kanceláře - účetní a daňové souvislosti - Janoušková, Hana (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účetními a daňovými specifiky podnikání cestovních kanceláří v České republice. V teoretické části je vymezen pojem cestovní kanceláře, její legislativní rámec a specifika podnikání, přičemž důraz je kladen na zvláštní režim DPH, problematiku přijatých záloh a kurzových rozdílů. Praktická část je zaměřena na analýzu veřejně dostupných účetních závěrek 100 cestovních kanceláří, které byly roztříděny podle velikosti účetní jednotky. Cílem bylo ověřit dvě výzkumné hypotézy vztahující se k vykazování krátkodobých přijatých záloh a rezerv. Výsledky ukazují, že větší účetní jednotky tyto položky vykazují častěji než menší podniky. Práce přináší prakticky využitelné poznatky v oblasti účetnictví a daňové praxe cestovního ruchu.