Cestovní kanceláře - účetní a daňové souvislosti - Janoušková, Hana; Müllerová, Libuše, 1945-; Jošt, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účetními a daňovými specifiky podnikání cestovních kanceláří v České republice. V teoretické části je vymezen pojem cestovní kanceláře, její legislativní rámec a specifika podnikání, přičemž důraz je kladen na zvláštní režim DPH, problematiku přijatých záloh a kurzových rozdílů. Praktická část je zaměřena na analýzu veřejně dostupných účetních závěrek 100 cestovních kanceláří, které byly roztříděny podle velikosti účetní jednotky. Cílem bylo ověřit dvě výzkumné hypotézy vztahující se k vykazování krátkodobých přijatých záloh a rezerv. Výsledky ukazují, že větší účetní jednotky tyto položky vykazují častěji než menší podniky. Práce přináší prakticky využitelné poznatky v oblasti účetnictví a daňové praxe cestovního ruchu.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses