Makroekonomické dopady investic do ICT : Srovnání efektivity investic do ICT a vybraných sektorů v zemích Visegrádské čtyřky - Čech, Ondřej; Doucek, Petr, 1960-; Hančlová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá makroekonomickými dopady investic do informačních a komunikačních technologií (ICT) v zemích Visegrádské čtyřky (Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko). Cílem je analyzovat, zda a jak investice do ICT přispívají k růstu hrubého domácího produktu (HDP), zvyšování produktivity práce a snižování nezaměstnanosti, a porovnat jejich efektivitu s investicemi do dalších sektorů, konkrétně do průmyslu, vědy a technikya obchodu, dopravy a ubytování. Analýza vychází z dat Eurostatu za období 2014–2023 a využívá kvantitativní metody, jako jsou korelační analýza, test Grangerovy kauzality, lineární regresní modely a Cobb Douglasova produkční funkce. Tyto metody umožňují ověřit vztahy mezi investicemi do jednotlivých sektorů a klíčovými makroekonomickými ukazateli. Výsledky ukazují, že ICT investice mají v zemích V4 diferencovaný vliv, přičemž v některých případech významně přispívají ke zvýšení HDP či produktivity práce, zatímco v jiných státech jejich efektivita zaostává za investicemi do tradičních sektorů, jako je průmysl. Zároveň se potvrzuje, že dopad investic je ovlivněn také specifikem jednotlivých ekonomik a institucionálním prostředím. Práce přináší doporučení pro hospodářskou politiku zaměřenou na efektivnější využití ICT investic a zdůrazňuje potřebu zohledňovat regionální odlišnosti při strategickém plánování investic.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses