BI na podporu finančného riadenia v autosalóne - Fritz, Dávid; Maryška, Miloš; Hantáková, Katarína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Manuálne spracovanie dát pomocou v podnikoch často neumožňuje hĺbkovú analýzu a predikciu finančných trendov pre efektívne rozhodovanie. Cieľom tejto diplomovej práce je navrhnúť business intelligence riešenie pre firmu Magnum Co, zamerané na analýzu finančných dát z hlavnej účtovnej knihy. Metodika práce zahŕňala analýzu užívateľských požiadaviek, návrh a implementáciu dátového modelu vo forme dátového trhoviska, proces prípravy dát a vývoj samotného reportingového riešenia. Riešenie sa sústredí na medziročné porovnania finančných ukazovateľov a pre predikciu a hlbšiu analýzu využíva metódy, ako sú časové rady a regresná analýza. Výsledkom práce je report v nástroji Microsoft Power BI, ktorý poskytuje prehľad o finančnej výkonnosti, vizualizuje trendy a prezentuje výsledky predikcií a analýz vzťahov medzi ukazovateľmi. Záverečné užívateľské testovanie potvrdilo splnenie definovaných požiadaviek a pozitívny prínos riešenia pre informovanejšie rozhodovanie. Hlavným prínosom práce je návrh reportingového riešenia v prostredí firmy Magnum Co.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses