Změny v regionální konkurenceschopnosti - komparace vybraných regionů - Hranička, Roman; Nečadová, Marta; Laboutková, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této diplomové práce je postihnout míru konkurenceschopnosti mezi Prahou a Stockholmem včetně s následným srovnáním s průměrem EU. Dále na základě provedené analýzy zmínit rozhodující faktory a doporučení pro jednotlivé regiony. Teoretická část práce zahrnuje pojmy jako jsou klastrový přístup, triple helix model, Porterův diamant, metodika sestavení kompozitního indikátoru nebo konkrétní kompozitní indexy používané na srovnávání zemí. V analytickém úseku práce je rozebrána situace v NUTS 2 regionech Praha a Stockholm, respektive v České republice a Švédsku, prostřednictvím analýzy dat pocházejících z veřejných databází typu Eurostat či Českého statistického úřadu. V neposlední řadě tato část práce popisuje za pomoci metody klastrového mapování odvětvovou strukturu na území vybraných regionů. Výstupem diplomové práce je posouzení konkurenceschopnosti mezi regiony v kontextu Evropské unie a doporučení, která by mohly napomoci ke zlepšení situace.
Vedoucí práce: Marta Nečadová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses