Informační bubliny na Instagramu - Prokopová, Kateřina; Sklenák, Vilém, 1963-; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou informačních bublin na sociální síti Instagram. Hlavním cílem této bakalářské práce je zjistit, jak uživatelé Instagramu vnímají a reflektují problematiku informačních bublin a poskytnout praktické doporučení, jak uživatelé mají postupovat, aby se neocitli v bublině, nebo jak se z ní mohou vymanit. Teoretická část se věnuje vývoji sociálních sítí, fungování algoritmů a vzniku samotných informačních bublin. Praktická část vychází z kvantitativního dotazníku a z kvalitativního dotazníku, to bylo zaměřeno na mladé uživatele (15-30 let), kteří chodí pravidelně na Instagram. Výsledky ukázaly, že většina respondentů netuší nebo nemá jasnou představu o tom, co jsou to informační bubliny. Přestože, velká část dotázaných uvádí, že si informace ověřuje, často je to jen povrchním nebo selektivním způsobem. Respondenti také uvedli, že si algoritmus nepřizpůsobují a často jde jen o pasivní trávení času, kdy jsou vystaveni jen tomu, co jim algoritmus sám doporučuje. Na základě těchto zjištění byly navržena konkrétní doporučení pro uživatele a také je součástí i návrh, jak tuto problematiku probírat ve školním prostředí. Práce tak přináší vhled do chování mladých uživatelů Instagramu a praktické návrhy pro rozvoj kritického myšlení a zlepšení mediální gramotnosti.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses