Využití informačních a komunikačních technologií v hodinách matematiky na druhém stupni základních škol - Mauerová, Nela; Radváková, Věra; Šafránek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním využití matematických aplikací na druhém stupni vybraných základních škol v Pardubicích a v Praze. Autorka si klade za cíl sestavit příručku pro učitele a žáky s doporučenými vybranými aplikacemi, které by mohly být použité při výuce matematiky a které by mohly přispět ke zvýšení efektivity a atraktivity výuky. Dalším cílem bylo zjistit a porovnat, zda učitelé a žáci ve vybraných městech digitální nástroje ve výuce matematiky využívají nebo nevyužívají. Teoretická část práce je založena na rešerši odborné literatury a dokumentů Ministerstva školství. Následuje kapitola analýzy dostupných vzdělávacích matematických aplikací. V empirické části autorka aplikuje kombinaci metod – řízené rozhovory s učiteli, dotazníkové šetření mezi žáky, přímé pozorování výuky a porovnání výsledků mezi zapojenými školami. Hlavním výstupem práce je praktická příručka pro učitele matematiky, která přehledně a srozumitelně představuje vybrané digitální aplikace využitelné ve výuce. Obsahuje rozdělení do tří kategorií: geometrické a grafické aplikace, online platformy a ostatní nástroje. U každé aplikace nabízí stručný popis a QR kód pro snadný přístup k dalším informacím. Z analýzy dat vyplývá, že na sledovaných školách nejsou matematické aplikace běžně využívány. Učitelé je vnímají spíše jako doplněk výuky, nikoliv jako její náhradu. Zatímco na pardubické škole se běžně používá počítač s dataprojektorem alespoň k prezentaci učiva, na pražské škole jsou digitální technologie ve výuce matematiky uplatňovány minimálně, jen někdy při suplovaných hodinách k procvičování. Vedení škol i žáci vnímají ICT jako přirozenou součást výuky, avšak jejich využití se omezuje převážně na promítání materiálů.
Vedoucí práce: Věra Radváková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses