​Využití strojového vidění pro rozpoznání pokojových květin v mobilní aplikaci - Horák, Tomáš; Maryška, Miloš; Espinoza, Felix; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem mobilní aplikace, která usnadňuje péči o domácí květiny. Tento projekt je koncipován jako snaha o vytvoření bezplatné alternativy ke komerčním aplikacím na trhu. Hlavním cílem práce je vytvoření funkčního prototypu aplikace, která dokáže rozpoznat běžné pokojové květiny ze snímku a poskytnout uživateli informace o jejich péči. Další funkcionalitou, zmíněnou v této práci, je možnost nastavení upozornění či přidání květiny do sbírky v aplikaci. Na trhu v době psaní této diplomové práce neexistují mobilní aplikace, které by splňovaly zadané požadavky a byly dostupné plně zdarma. Práce je rozdělena na pět částí, první část práce obsahuje business analýzu, ve které je diskutován řešený problém, konkurence na trhu a požadavky na aplikaci. Následně je rozebráno technické řešení, které se zabývá výběrem vhodných technologií. Další část se věnuje sběru dat, která jsou využita napříč aplikací. Po sestavení datové sady pro trénování klasifikačního modelu se věnuje tréninku neuronové sítě, která dokáže správně klasifikovat běžné pokojové rostliny. Pátá část práce se zaměřuje na vývoj multiplatformní mobilní aplikace, která splňuje zadané cíle práce.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses