Vnímání slevových promocí mladými spotřebiteli - Netušilová, Natálie; Tahal, Radek, 1970-; Karlíček, Miroslav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vnímáním slevových promocí mladými spotřebiteli, konkrétně příslušníky generace Z, v oblasti nákupu potravin a drogerie v České republice. Cílem práce bylo zjistit, jak mladí lidé slevy vnímají a jak tyto cenové pobídky ovlivňují jejich nákupní chování, včetně postojů ke značkám, plánování nákupů a vnímání rostoucích cen. Práce kombinuje teoretický přehled o maloobchodním prostředí, cenových strategiích a specifikách generace Z s praktickým výzkumem formou focus group. Výsledky ukazují, že slevy jsou nedílnou součástí jejich nakupování, významně ovlivňují rozhodovací procesy v průběhu nákupu, ale zlevněné ceny jsou zároveň vnímány jako běžné. Přestože věrnostní aplikace a slevové letáky nejsou mezi mladými lidmi příliš populární, promoční akce přímo na prodejně hrají klíčovou roli. Privátní značky jsou obecně dobře přijímány, zejména v kategoriích s nižším emocionálním zapojením. Výsledky práce mohou pomoci lépe porozumět nákupnímu chování mladé generace a naznačit možné cesty, jak reagovat na fenomén tzv. slevové spirály.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses