Midjourney : Problematika autorství v digitální éře - Kopřiva, Jan Alexandr (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou autorských práv ve vztahu ke generativní umělé inteligenci, konkrétně k modelu Midjourney. Práce zkoumá zda a v jaké míře tento model při své činnosti využívá autorským právem chráněné prvky a nastiňuje možnosti ochrany autorských děl proti zneužití AI modely. Práce analyzuje principy fungování generativního modelu Midjourney včetně role lidského tvůrce i samotné umělé inteligence při vzniku obrazového díla. Text současně nastiňuje aktuální právní a etické výzvy spojené s generativní AI. Výzkum kombinuje literární rešerši s praktickým experimentem a dotazníkovým šetřením zaměřeným na schopnost uživatelů rozlišit AI tvorbu od lidské. Práce si klade za cíl odpovědět na otázky: Na jakých datech se generativní modely učí? Jak se proměňuje koncept originality a autorství v kontextu generativní AI? Jak se k celé situaci staví právní prostředí?