Midjourney : Problematika autorství v digitální éře - Kopřiva, Jan Alexandr; Černý, Jan; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou autorských práv ve vztahu ke generativní umělé inteligenci, konkrétně k modelu Midjourney. Práce zkoumá zda a v jaké míře tento model při své činnosti využívá autorským právem chráněné prvky a nastiňuje možnosti ochrany autorských děl proti zneužití AI modely. Práce analyzuje principy fungování generativního modelu Midjourney včetně role lidského tvůrce i samotné umělé inteligence při vzniku obrazového díla. Text současně nastiňuje aktuální právní a etické výzvy spojené s generativní AI. Výzkum kombinuje literární rešerši s praktickým experimentem a dotazníkovým šetřením zaměřeným na schopnost uživatelů rozlišit AI tvorbu od lidské. Práce si klade za cíl odpovědět na otázky: Na jakých datech se generativní modely učí? Jak se proměňuje koncept originality a autorství v kontextu generativní AI? Jak se k celé situaci staví právní prostředí?
Vedoucí práce: Jan Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses