Tvorba business slovníka na základe objektových modelov vytvorených podľa metodiky MMABP - Drgová, Veronika; Svatoš, Oleg; Řepa, Václav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto diplomová práca sa zameriava na návrh systematického a prakticky využiteľného postupu tvorby business slovníka podľa metodiky MMABP. Jej cieľom je vytvoriť terminologický nástroj, ktorý podporí jednotné chápanie a štandardizáciu kľúčových podnikových pojmov v rámci organizácie, pričom kladie dôraz na prepojenie statických a dynamických aspektov prostredníctvom objektových modelov. V teoretickej časti sa poskytuje holistický prehľad existujúcich prístupov k tvorbe business slovníkov, sumarizujú sa ich prednosti a limity a zároveň sú predstavené základné princípy metodiky MMABP. Na základe odbornej literatúry je potom definovaný súbor požiadaviek, ktoré musí kvalitný business slovník spĺňať. Praktická časť práce zahŕňa návrh konkrétneho systematického postupu tvorby business slovníka na základe objektového modelovania a následne demonštruje jeho aplikáciu v prostredí retailovej e commerce spoločnosti. Slovník je publikovaný, integrovaný do interných nástrojov spoločnosti a jeho použiteľnosť je overená workshopmi a spätnou väzbou zamestnancov. Záverečná kapitola porovnáva tradičný prístup k tvorbe business slovníka s riešením podľa metodiky MMABP. Porovnanie vychádza z kvantitatívnych aj kvalitatívnych ukazovateľov, vrátane úrovne integrácie s podnikateľskými systémami. Hlavným prínosom tejto práce je vytvorenie detailného metodického postupu, ako systematicky vytvárať business slovník s využitím objektových modelov. Dielčím prínosom je ukážka aplikácie tohto postupu na konkrétnom príklade, čím sa overuje jeho praktická použiteľnosť. Práca tak poukazuje na výhody systematického modelovania terminológie a otvára priestor pre ďalší výskum a rozvoj terminologických nástrojov v praxi.
Vedoucí práce: Oleg Svatoš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses