Metodiky a testovací prostředí pro testování zařízení řídících systémů železničních vozidel - Vacek, Karel; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Testovaní zařízení v oblasti informačních technologií se provádí běžně podle určitých metodik a rámců. V případě řídících systémů v oblasti železniční dopravy to ale není tak jednoduché. Při testování takových zařízení je zapotřebí řídit se určitými drážními normami, a proto zde nelze jednoduše použít obecné metodiky či rámce. Konkrétní veřejně dostupné metodiky nebo rámce pro tuto oblast však chybí. Cílem této práce bylo sestavit metodiky a prototyp testovacího prostředí pro testování zařízení řídících systémů železničních vozidel. Dílčími cíli bylo provést rešerši zaměřenou na drážní předpisy, analyzovat použitelnost obecných rámců a metodik, sestavit metodiky testování pro typově nejčastěji používaná zařízení řídících systémů železničních vozidel, vytvořit prototyp testovacího prostředí pro jeden typ zařízení a implementovat a ověřit vytvořené testovací metodiky a prostředí v praxi. Hlavní metodikou použitou pro tvorbu práce bylo DSR (Design Science Research), jehož výstupními artefakty jsou sestavené metodiky a vytvořený testovací prototyp pro testování zařízení řídících systémů železničních vozidel. Tato metodika je v práci kombinována s přístupy vycházejícími z metodiky MMSP a dalšími metodami jako jsou rešerše, analýza nebo rozhovory. Výsledkem práce jsou sestavené metodiky a funkční prototyp testovacího prostředí pro testování zařízení řídících systémů železničních vozidel, nasazené a ověřené ve firmě působící v této oblasti. Zde sestavené metodiky a prototyp testovacího prostředí pro testování zařízení řídících systémů železničních vozidel mohou být využity firmami působícími v této oblasti. Tyto metodiky a prototyp byly v jedné takové firmě otestovány a bylo ověřeno, že jsou funkční a přínosné.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses