Investice do nemovitosti jako možnost pasivního příjmu - Slavík, Radek (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou investování do nemovitostí se zaměřením na generování pasivního příjmu prostřednictvím pronájmu. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda investice do nemovitosti skutečně umožňuje vytvářet pasivní příjem, a porovnat výnosnost dvou různých strategií — dlouhodobého pronájmu a krátkodobého pronájmu přes platformu Airbnb. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. V první části je analyzován český nemovitostní trh, včetně vývoje cen nemovitostí, hypotečních sazeb a dalších faktorů ovlivňujících dynamiku trhu. Druhá kapitola se zaměřuje na financování nákupu nemovitosti, především prostřednictvím hypotečního úvěru, a související náklady. Ve třetí části je provedena modelace příjmů, nákladů a celkového cash flow u dlouhodobého i krátkodobého pronájmu, přičemž jsou porovnány klíčové ukazatele a vyhodnocena celková výnosnost obou strategií.