Návrh a implementace knihovny pro vývoj online karetních her pro více hráčů s použitím technologií React a Node.js - Patočka, Martin; Palovská, Helena, 1959-; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Kontext V současné době neexistuje pro technologie React a Node.js knihovna, která by efektivně podporovala prototypování a následné otestování prototypů karetních her uživateli. Nejvíce používanou alternativou je knihovna Boardgame.io, zaměřená obecně na deskové hry. Ta však již není udržována a neobsahuje prvky uživatelského rozhraní potřebné pro rychlé prototypování. Cíl Hlavním cílem práce je navrhnout a implementovat knihovnu pro technologie React a Node.js, která usnadní vývoj online karetních her pro více hráčů a jejich prototypů, a demonstrovat její použití formou implementace a uživatelského otestování karetní hry Tichu. Metody Po analýze nejpopulárnějších online karetních her byly identifikovány klíčové herní funkce, které byly použity jako základ návrhu knihovny, následně byly požadavky formálně zapsány dle metodiky MMSP. Pro vývoj knihovny byla použita metoda Kanban. Knihovna zahrnuje funkcionalitu pro herní logiku, síťovou komunikaci prostřednictvím WebSockets a komponenty pro uživatelské rozhraní, které urychlují proces prototypování. Funkčnost byla ověřena implementací a uživatelským otestováním hry Tichu. Následně byl s účastníky testování proveden polostrukturovaný rozhovor. Výsledky Výsledkem práce je knihovna pro technologie React a Node.js, která efektivně podporuje proces prototypování online karetních her. Knihovna byla zveřejněna na npm a nabízí snadnou rozšiřitelnost a přizpůsobení pro různé typy karetních her. Funkčnost knihovny byla potvrzena implementací a otestováním karetní hry Tichu. Závěr Navržená knihovna poskytuje nástroje, které výrazně zjednodušují a urychlují prototypování a otestování prototypů moderních online karetních her. Implementace hry Tichu demonstruje její potenciál a přínos pro vývojáře karetních her. Knihovna byla navržena s ohledem na snad
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses