Pravděpodobností skóre pro identifikaci klientů banky - Fáber, Pavel; Karkošková, Soňa; Staněk, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem pravděpodobnostního modelu pro kvantitativní hodnocení kvality klientských dat v bankovním prostředí, zaměřeného na Master Data Management. Cílem bylo vytvořit model, který by zdokonalil proces párování dat prostřednictvím výpočtu skóre identifikujícího jedinečnost dat v rozmezí 0 až 100. Tento model je navržen jako doplňkový systém ke stávajícím unifikačním pravidlům, která řídí proces matchingu dat. Práce začíná obecným přehledem Master Data Managementu a jeho implementací v bance, s důrazem na matching klientských dat. Vývoj modelu podle metodiky CRISP-DM zahrnoval návrh konceptu výpočtu, výběr relevantních atributů, generování četnostních profilů a vytvoření dvojího systému vah. První systém vah vycházel ze shlukování četností jednotlivých atributů, zatímco druhý byl určen pomocí optimalizačních úloh, které zohledňovaly statistiky a expertní posudky. Výsledné skóre vzniklé sečtením vynásobených vah u všech atributů bylo aplikováno na testovací data a podrobeno analýze, která zahrnovala stanovení prahové hodnoty pro jednoznačné oddělení unikátních záznamů. Validace modelu prostřednictvím analýzy vývoje skóre dle různých parametrů a expertních rozhovorů potvrdila jeho funkčnost a potenciál pro vylepšení kvality klientských dat a procesní efektivity. Práce navrhuje webovou službu, která umožní v budoucnu automatizaci výpočtů a integraci modelu do bankovních systémů, což přispěje k efektivnějšímu rozhodování při onboardingu klientů, snížení rizika duplicit a posílení spolehlivosti datového managementu v bance.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses