Rizika spojená s implementací modernizovaného pokladního systému ve společnosti SPORTISIMO s.r.o. - Sláma, Jindřich (2025)
Implementace modernizovaných pokladních systémů v maloobchodním sektoru představuje komplexní proces, který s sebou přináší řadu technologických a organizačních rizik. Ve společnosti Sportisimo s.r.o. bylo přistoupeno k transformaci stávajícího pokladního řešení z důvodu technologického zastarání a neoptimální spolupráce s původním dodavatelem. Cílem diplomové práce bylo identifikovat a charakterizovat rizika, která se vyskytla v průběhu implementace nového pokladního systému ve společnosti Sportisimo, a porovnat je s riziky uvedenými v odborné literatuře. Pro dosažení cíle byly zvoleny metody spojené s kvalitativním výzkumem. Data byla získána prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s klíčovými účastníky projektu a následně zpracována pomocí tematické analýzy. Identifikovaná rizika byla přiřazena k jednotlivým fázím implementačního procesu a následně komparována s poznatky z odborné literatury. Výsledky ukázaly, že mezi klíčová rizika patřily zejména technologické problémy spojené s výkonnostním omezením, růstem databáze a nízkou flexibilitou s dodavatelem pokladního systému. Zároveň byla identifikována rizika specifická pro prostředí společnosti Sportisimo, která reflektovala jedinečné podmínky projektu, jako byla expanze na zahraniční trhy. Závěrem lze konstatovat, že práce přináší prakticky využitelné poznatky nejen pro společnost Sportisimo, pokud se v budoucnu rozhodne pro implementaci jiného pokladního řešení, ale především i pro další organizace zvažující modernizaci svého pokladního systému. Identifikovaná rizika a jejich systematizace přispívají k hlubšímu porozumění problematice implementace pokladních systémů a rozšiřují dosavadní odbornou diskuzi v oblasti řízení rizik IT projektů.