Mužská nadúmrtnost v Severní Evropě - Janušková, Ester (2025)
Jedním z demografických fenoménů, který se v současné době vyskytuje téměř ve všech zemích světa a napříč všemi věkovými kategoriemi, je mužská nadúmrtnost. Tato práce je zaměřena na analýzu tohoto jevu ve vybraných zemích severní Evropy v kontextu různých příčin úmrtí a věkových skupin. Cílem je identifikovat, které věkové kategorie z vybraných příčin úmrtí podle Mezinárodní klasifikace nemocí nejvíce přispívají k celkové mužské nadúmrtnosti ve čtyřech zvolených severských státech. Práce se rovněž pokouší odhalit specifické charakteristiky mužské nadúmrtnosti ve zkoumaném regionu a případně porovnat objevené rozdíly v rámci jednotlivých států. V neposlední řadě práce poskytuje srovnání získaných poznatků s Českou republikou. Konkrétně se v práci provádí analýza mužské nadúmrtnosti mezi lety 2000 až 2022 v pětiletých věkových intervalech od věku 0 do věku 95+ let v severní Evropě, která je zastoupena těmito státy: Dánsko, Finsko, Island a Švédsko podle několika vybraných příčin úmrtí. Výběr analyzovaných skupin příčin úmrtí vychází z analýzy příčin úmrtí, jež jsou nejčastějším důvodem smrti v tomto regionu na základě vypočtených standardizovaných měr úmrtnosti. Práce vychází především z databáze WHO Mortality Database, která poskytuje údaje o počtu úmrtí v jednotlivých věkových skupinách podle jednotlivých kategorií příčin úmrtí za všechny zkoumané státy. Z těchto dat dále vycházejí i následné výpočty úmrtnostních tabulek a úmrtnostních tabulek s vyloučením příčin smrti. Tyto výpočty následně slouží pro stanovení příspěvků mužské nadúmrtnosti dle jednotlivých příčin úmrtí. Jako hlavní metoda pro výpočty je aplikována Pollardova dvojrozměrná dekompozice naděje dožití v kombinaci s úmrtnostními tabulkami.