Využití metod open-source Intelligence v procesu due diligence - Dinh, Van Chien (2025)
Diplomová práce se zabývá využitím metod open source intelligence (OSINT) v kontextu procesu due diligence, který je klíčovým nástrojem pro hodnocení rizik při fúzích, akvizicích a dalších obchodních transakcích. První část práce představuje teoretický rámec OSINT, jeho vývoj, nástroje a právní i etické aspekty. Následuje analýza struktury a účelu due diligence, včetně specifik jednotlivých typů. Hlavní část práce je zaměřena na praktickou ukázku integrace OSINT metod do procesu reputační due diligence, konkrétně na identifikaci politicky exponovaných společností v USA napojených na Donalda Trumpa, prostřednictvím datových platforem LittleSis a LobbyView. Data byla zpracována pomocí jazyka Python a následně vizualizována v prostředí grafové databáze Neo4j. Výsledkem je návrh rámce, který může sloužit jako podpora rozhodování při analýze reputačních a regulatorních rizik. Práce ukazuje potenciál OSINT jako efektivního doplňku k tradičním metodám vyšetřování a hodnocení v rámci due diligence.