Diferenciace reprodukčního chování v Česku a na Slovensku - Zoulová, Michaela; Hon, Filip; Frömmelová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na srovnání reprodukčního chování obyvatel České republiky a Slovenska od 90. let 20. století do současnosti. Obě země, které v průběhu historie opakovaně tvořily společný státní celek, naposledy do roku 1992, prošly po rozpadu federace odlišným politickým, ekonomickým i kulturním vývojem, což se mohlo odrazit i v demografických trendech. Cílem práce je analyzovat a porovnat vývoj vybraných demografických ukazatelů spojených s porodností, potratovostí a sňatečností a scénář možného vývoje porodnosti do budoucích let. Součástí analýzy je rovněž zhodnocení možného vlivu náboženské struktury obyvatelstva na rodinné chování. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část zahrnuje přehled relevantní odborné literatury a vymezení základních pojmů souvisejících s reprodukčním chováním. Praktická část vychází z dat Českého statistického úřadu, Štatistického úradu Slovenskej republiky, Eurostatu a Human Fertility Database a zahrnuje deskriptivní a komparativní analýzu vývoje sledovaných ukazatelů v obou zemích. V závěru je představena prognóza možného demografického vývoje do roku 2051, vytvořená s využitím metod funkcionální dekompozice a exponenciálního vyrovnávání v prostředí statistického softwaru R. Výsledky poukazují na přetrvávající rozdíly mezi Českou republikou a Slovenskem, které lze částečně vysvětlit demografickou strukturou populace i mírou religiozity. Práce přispívá k hlubšímu porozumění reprodukčním trendům ve střední Evropě a poskytuje podklady pro další výzkum v oblasti populační politiky.
Vedoucí práce: Filip Hon
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses