Sběr uživatelských dat pro personalizaci obsahu na Internetu - Stášková, Nikola; Sklenák, Vilém, 1963-; Palovský, Radomír, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku sběru uživatelských dat online platformami a na subjektivní i objektivní znalosti uživatelů v této oblasti. Cílem práce bylo ověřit hypotézu, zda si uživatelé skutečně uvědomují, jaká data o nich webové stránky a sociální sítě sbírají. Praktická část byla realizována pomocí dotazníkového šetření mezi 88 respondenty ve věku 19-27 let. Výsledky ukázaly, že navzdory vysokému subjektivnímu sebevědomí v oblasti znalostí existují mezi respondenty mezery v reálném povědomí o sběru dat. Přestože průměrná úspěšnost v kvízových otázkách byla relativně vysoká, část respondentů si neuvědomovala rozsah údajů, které o nich webové platformy sbírají. Práce přispívá k identifikaci slabších míst v digitální gramotnosti mladých uživatelů a zdůrazňuje potřebu další osvěty v oblasti ochrany osobních údajů.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses