Účinnost opatření zavedených proti daňovým únikům v oblasti DPH v České republice - Novotná, Alena; Arltová, Markéta, 1970-; Hlavatá, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Mezi zavedená opatření proti daňovým únikům v oblasti DPH se řadí například specifický režim přenesení daňové povinnosti, institut nespolehlivého plátce, institut ručení za nezaplacenou daň, kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb. Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit účinnost těchto opatření. K tomu byla provedena analýza pomocí modelu vícerozměrných časových řad ve statistickém programu EViews, kde závislou proměnnou zastupovala relativní mezera DPH. Z důvodu vysokého počtu proměnných byl nejprve vytvořen model s hlavními komponentami, ve kterém byl na 5% hladině významnosti zjištěn statisticky významný vliv v podobě snižování mezery DPH u kontrolního hlášení a u rozšíření institutu ručení za nezaplacenou daň o osoby povinné k dani, které dodaly zboží provozovateli elektronického rozhraní. V modelu s původními časovými řadami vyšla statistická významnost a totožný směr působení u stejných opatření. Snižování mezery DPH je dle výsledků dále způsobeno přesunem většiny služeb ze snížené do základní sazby v roce 2004 a pandemií covid-19. Kromě nich dle výsledných modelů působí přímo úměrně na mezeru DPH podíl služeb na HDP a implicitní sazba zdanění spotřeby.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses