Využití koncese při zřízení obecní mateřské školy - Vlasáková, Karolina; Sedmihradská, Lucie; Valenta, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato práce se zabývá analýzou možností využití partnerství veřejného a soukromého sektoru při zřízení a provozu obecní mateřské školy v podmínkách českých obcí. Cílem bylo porovnat finanční dopady dvou modelů spolupráce – „Design & Build“ a „Design, Build & Lease“ – prostřednictvím analýzy finančních toků založené na veřejně dostupných datech konkrétní obce a stanovených omezujících předpokladech. Výsledky analýzy finančních toků a následné citlivostní analýzy ukazují, že z hlediska dlouhodobé finanční efektivity je výhodnější model výstavby „Design & Build“, a to i v případě, že obec nedisponuje vlastními zdroji, ale je zde nutný vyšší podíl úvěrového financování. Práce dále upozorňuje na legislativní překážky, které v současnosti omezují širší rozvoj PPP v oblasti vzdělávací infrastruktury v České republice. V závěru práce jsou formulována doporučení pro obce, která zdůrazňují potřebu důkladné finanční analýzy, realistického posouzení rizik a přizpůsobení volby modelu finančním možnostem každého zřizovatele.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses