Zvyšovanie kybernetickej bezpečnosti ovplyvnením správania koncových používateľov - Blahut, Tomáš; Sládek, Pavel; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Kybernetická bezpečnosť je v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou takmer každej organizácie. Nie každá organizácia však k nej pristupuje zodpovedne. Cieľom tejto práce je zvýšenie kybernetickej bezpečnosti v organizácií pôsobiacej v oblasti consultingu. Úvod práce je venovaný literárnej rešerši kybernetickej bezpečnosti a ostatných časti s ňou spojených. Nasleduje kvalitatívny výskum, pomocou ktorého sa skúmala relevantnosť kybernetických útokov pre organizáciu. Okrem hlavného cieľu práce bolo určených aj niekoľko čiastkových cieľov, ktoré boli v práci priebežne naplňované. Pre naplnenie hlavného cieľu je použitá metóda phishing simulation, navrhnutá a realizovaná v súlade s metodickým rámcom prípadovej štúdie Roberta K. Yina. Práca prináša zaujímavé poznatky z prostredia organizácie, ktoré ukazujú na určité nedostatky v schopnostiach zamestnancov identifikovať podvodné phishingové e-maily. Tie sa čiastočne podarilo eliminovať pomocou použitej metódy a školenia zamestnancov. Pre vyhodnotenie stanovených hypotéz boli použité štatistické metódy. Výsledky týchto hypotéz následne slúžili ako podklad pre vyhodnotenie výskumných otázok.
Vedoucí práce: Pavel Sládek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses