Správa zákaznických konfigurací systému Intuo - Company Intelligence - Zavadil, Matěj (2025)
Cílem této práce je navrhnout proces správy zákaznických konfigurací systému Intuo – Company Intelligence a jeho podporu softwarovým řešením. Jeho splněním zároveň dochází k řešení problémů při dodávkách tohoto systému zákazníkům, které primárně plynou z nedostatečné evidence informací o jednotlivých zákaznických konfigurací. Při návrhu bylo vycházeno z aktuálního stavu procesů ve společnosti Digital Resources, a. s., a provedené rešerše. Nejcennější poznatky zde přinesla knihovna ITIL a její proces Configuration and Assets Management. Použitá metodika dosažení cíle se dělí na část návrhu procesu, která byla realizována pomocí metodiky MMABP, a část návrhu a implementace programového modulu realizované za pomocí metodiky MMSP-AV. Jednotlivé výstupy dle těchto metodik jsou uvedeny v kapitolách 3 a 4. V závěru práce byl proveden i rozhovor s projektovým manažerem za účelem ověření přínosů procesu a funkcí programového modulu, které jsou zároveň demonstrovány pomocí snímků obrazovky.