Analýza příčin regionálních rozdílů v odkladech povinné školní docházky - Šimůnková, Maria (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje příčiny regionálních rozdílů v odkladech povinné školní docházky v České republice. Hlavním cílem je identifikovat faktory vysvětlující výrazné územní nerovnosti v podílu dětí s odkladem povinné školní docházky a na základě nich formulovat doporučení pro vzdělávací politiku. Výzkum kombinuje kvantitativní analýzu dat z výkazů MŠMT, ČSÚ a dalších zdrojů na různých územních úrovních s kvalitativními poznatky z rozhovorů s pracovníky pedagogicko-psychologických poraden, experty MŠMT, zástupci škol, učiteli prvních ročníků a dalšími aktéry. Výsledky ukazují, že Česká republika má v evropském kontextu mimořádně vysoký podíl odkladů povinné školní docházky (21,77 %), s významnou regionální variabilitou (8,3–34,3 % podle SO ORP). Analýza odhalila, že kromě socioekonomických charakteristik regionů hrají klíčovou roli strukturální faktory, zejména personální kapacity poradenských zařízení a dostupnost vzdělávací infrastruktury. Práce přináší empiricky podložená doporučení pro podporu vzdělávacího systému v kontextu plánovaného legislativního omezení odkladů povinné školní docházky, s důrazem na včasnou diagnostiku, systémovou podporu základních škol a cílená opatření pro strukturálně znevýhodněné regiony.