Rozvoj BI řešení pro společnost působící v oblasti realitního trhu - Velner, David (2025)
Tato diplomová práce se zabývá tématem implementace prototypu centrálního dashboardu pro manažerské účely ve firmě zaměřené na sběr a analýzu dat z rezidenčního realitního trhu, především novostaveb. Hlavním cílem práce je vytvoření prototypu přehledného a uživatelsky přívětivého nástroje, který přispěje vedení společnosti k efektivnějšímu řízení prostřednictvím vizualizace klíčových metrik, jako je roční opakovaný příjem (ARR), míra odchodu klientů (churn rate) a dalších metrik spojených s výkonem produktů a aktivit společnosti. Dílčí cíle zahrnují analýzu firemních procesů, popis současného stavu podnikové architektury společnosti v jazyce ArchiMate, identifikaci a vizualizaci klíčových metrik a validaci vytvořeného řešení ve spolupráci s vedením společnosti. Součástí práce je také popis obchodního procesu firmy, zahrnující prodej licencí analytické aplikace Datazeen a jednorázových analýz na míru. Teoretická část zahrnuje rešerši literatury zaměřenou na business intelligence v oblasti realitního trhu a analýzu aktuálních trendů v implementaci datových vizualizací. Technické řešení respektuje požadavky firmy na bezpečnost dat a anonymizaci citlivých informací. Návrh prototypu dashboardu je přizpůsoben specifickým potřebám vedení společnosti s ohledem na optimální integraci do jejich současné infrastruktury a zahrnuje uživatelskou konzultaci s cílem zajištění praktického využití. Samotné řešení je vybudováno za použítí moderních technologií jako Snowflake, ETL nástroj Keboola a vizualizačního programu Metabase. Výsledné řešení bylo validováno vedením firmy, které potvrdilo jeho přínos pro strategické rozhodování a každodenní řízení. Práce nabízí i doporučení pro další rozvoj prototypu dashboardu, včetně integrace nových datových zdrojů a implementace pokročilých analytických