Opravy účetních chyb, účetní odhady a jejich změny v účetnictví a v daních - Mai, Thu Hoai (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou oprav účetních chyb, účetních odhadů a jejich změn z pohledu účetnictví a daní. Cílem práce je přiblížit danou oblast, vysvětlit klíčové pojmy a poukázat na praktické dopady správného nebo naopak nesprávného zacházení s těmito účetními jevy. V práci jsou nejprve vymezeny základní pojmy a legislativní rámec dané problematiky, a to zejména podle zákona o účetnictví, vyhlášky pro podnikatele a souvisejících daňových předpisů. Pozornost je také věnována interpretacím Národní účetní rady I-29 – Opravy chyb, změna v účetních odhadech a změny v účetních metodách a I-30 – Srovnatelnost informací za běžné a minulé účetní období v individuální účetní závěrce podnikatelů, které přinášejí odborné vysvětlení postupu účetních jednotek při aplikaci těchto principů. Práce popisuje způsoby kvalifikace a účtování jednotlivých typů chyb a změn účetních odhadů, včetně jejich vlivu na účetní výkazy.