Analýza bezpečnosti internetových trhovísk v Českej republike - Olejár, Dávid (2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou úrovne bezpečnosti na vybraných internetových trhoviskách, ktoré pôsobia na území Českej republiky. Cieľom práce je porovnať, ktoré z platforiem poskytujú svojim používateľom najvyššiu úroveň ochrany pred podvodmi. Na tento účel bola navrhnutá hodnotiaca metodika založená na princípe analytického hierarchického procesu (AHP), vychádzajúca z odborného výskumu Zhang et al. (2012). Hodnotené boli kľúčové bezpečnostné faktory ako overovanie používateľov, ochrana platieb, prevencia podvodov, podpora zákazníkov a súlad s reguláciami. Výskum sa zameriava na päť najvýznamnejších P2P trhovísk v Českej republike: Vinted, Aukro, Bazoš, Sbazar a Facebook Marketplace. Výsledky ukázali výrazné rozdiely medzi platformami a identifikovali oblasti, ktoré si vyžadujú zlepšenie. Práca tak poskytuje praktické odporúčania pre používateľov aj prevádzkovateľov platforiem.