Opatření na snížení chybovosti časových a nákladových odhadů IT projektu - Marek, Tomáš; Švecová, Lenka; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou nepřesnosti časových a nákladových odhadů v rámci projektu z oblasti informačních technologií. Cílem práce je navrhnout opatření, která povedou ke snížení chybovosti těchto odhadů a tím přispějí ke zvýšení predikovatelnosti a úspěšnosti IT projektu. Dílčím cílem je identifikace klíčových problémů projektu. Teoretická část práce se věnuje základním principům projektového řízení a projektům jako takovým. Dále rolím jednotlivých aktérů a různým přístupům k řízení projektů, včetně využití zpětné vazby a retrospektivních metod. Praktická část vychází z případové studie konkrétního IT projektu, na kterém byla provedena detailní retrospektiva s cílem identifikovat příčiny chybovosti a navrhnout konkrétní nápravná opatření. Jejich účinnost byla ověřena pomocí kontrafaktuální analýzy a následného statistického testování (Shapiro-Wilkův test a jednofaktorová analýza rozptylů ANOVA). Výsledky potvrzují, že navržená opatření vedla ke statisticky významnému zlepšení přesnosti odhadů. Práce tak přináší praktický rámec, který lze využít při řízení dalších IT projektů a může sloužit jako základ pro další výzkum v oblasti zvyšování efektivity projektového plánování.
Vedoucí práce: Lenka Švecová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses