Měření datové kvality konfigurační databáze - Tran, Tuan Anh (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému měření datové kvality pro centralizovanou konfigurační databázi (CMDB), spravovanou v platformě ServiceNow. Cílem práce bylo navrhnout a implementovat systém měření datové kvality přizpůsobený specifickým potřebám dané CMDB. Byly definovány a postupně splněny tři dílčí cíle. Prvním bylo zmapovat teoretické koncepty datové kvality. Druhým cílem bylo na základě rešerše a workshopu s týmem vybrat relevantní dimenze kvality dat (Úplnost, Duplikace, Včasnost, Vazby) a navrhnout pro ně specifické metriky. Třetím dílčím cílem bylo implementovat navržené metriky v prostředí ServiceNow s využitím konfigurace a částečné customizace a následně ověřit navržené řešení prostřednictvím zpětné vazby od uživatelů. Práce je rozdělena do devíti kapitol. Úvodní kapitoly definují základní pojmy, teoretické koncepty datové kvality a principy fungování konfiguračních databází. Následuje představení projektu společnosti, ve kterém je řešení implementováno. Další část analyzuje současný stav měření datové kvality v organizaci, hodnotí dostupné nástroje a popisuje proces výběru a prioritizace dimenzí kvality. Poté je detailně popsána implementace navržených metrik v ServiceNow. Závěrečná kapitola prezentuje výsledky dotazníkového šetření zaměřeného na ověření, zda odpovídají jejich představám. Výsledky tohoto ověření budou sloužit jako zpětná vazba pro případné další návrhy jiných metrik.