Model pro optimalizaci plánování jízdních řádů pražských tramvají - Chmelová, Tereza; Jablonský, Josef, 1955-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem matematického modelu pro optimalizaci jízdních řádů tramvají v pražské městské hromadné dopravě. Cílem modelu je maximalizace časových rozestupů mezi příjezdy různých tramvajových linek do společných zastávek. Díky tomu lze dosáhnout snížení pravděpodobnosti jejich setkání, protože právě tato setkávání mohou vést k provozním zdržením. Model vychází z reálného problému a je testován na reálných datech. Formulace modelu je navržena tak, aby bylo možné zachovat stávající trasy i intervaly spojů. Po drobných úpravách lze ovšem model využít i pro jiné dopravní sítě, pro které je vhodný stejný cíl. Optimalizační úloha je formulována jako lineární program s využitím absolutních hodnot a principu maximin, který zajišťuje rovnoměrnější rozložení spojů. Model je implementován v prostředí MPL for Windows a Python a je otestován na vybraných úsecích pražské tramvajové sítě. Výsledky ukazují potenciál navrženého přístupu ke zlepšení plynulosti provozu. Na závěr je práce doplněna také diskusí možných omezení a návrhy na další rozšíření modelu.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses