Modelovanie a predikcia volatility vybraných akcií pomocou HAR modelu - Lorinc, Marián; Holý, Vladimír; Frýd, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto práca sa zaoberá modelovaním a predikciou dennej volatility akcií spoločností ČEZ, Moneta Money Bank a Komerční banka obchodovaných na Burze cenných papírů Praha v období marec 2022 až marec 2025. Hlavným cieľom bolo aplikovať heterogénny autoregresný model (HAR) a preskúmať možnosti jeho rozšírenia o exogénne premenné. Okrem základných časových agregácií realizovanej volatility boli do modelov zahrnuté aj premenné reprezentujúce významné firemné udalosti a ukazovatele vyhľadávania názvu spoločností na Google. Pomocou LASSO regresie bol uskutočnený výber najinformatívnejších vysvetľujúcich premenných. Výsledky ukázali, že LASSO regresia vo väčšine prípadov potvrdila tradičnú HAR štruktúru založenú na časových agregáciách realizovanej volatility. Zároveň poukázala na prínos zaradenia krátkodobej zložky – realizovanej volatility agregovanej cez dva dni (RV2), ktorá viedla k miernemu zvýšeniu predikčnej presnosti modelov. Dôležitou súčasťou analýzy bolo aj vyhodnotenie prínosu exogénnych premenných. Údaje z Google Trends a indikátory firemných udalostí sa preukázali ako štatisticky významné a v niektorých modeloch boli vybrané aj metódou LASSO, čo potvrdzuje ich význam pri modelovaní a predikcii volatility. Porovnanie jednotlivých modelov na základe in-sample metrík (AIC, BIC, R²) a out-of-sample predikčnej presnosti (MSE, MAE, BIAS) preukázalo, že rozšírené modely dosahujú lepšie výsledky než základná HAR štruktúra. Výsledky naznačujú, že kombinácia vysokofrekvenčných dát, klasických agregácií volatility a vhodne zvolených exogénnych faktorov môže výrazne zvýšiť presnosť predikcií aj na menej likvidných trhoch
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses