Návrh a implementace datamartu a reportingu pro KYC proces v bankovní instituci - Haasová, Kristýna; Maršálek, Karel; Buchal, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zabývá návrhem a implementací KYC datamartu a souvisejícího reportingu pro KYC proces ve vybrané bankovní instituci, což je také jejím hlavním cílem. Impulsem ke zpracovávání práce byla absence jednotného datového zdroje pro oblast KYC a primárně nález ČNB, jež poukázal na nízký podíl platných KYC kontrol u klientů bankovní instituce. Pod hrozbou sankcí bylo nutné podíl platných kontrol navýšit alespoň na 95 %, což přirozeně vede k automatizaci KYC procesu, pro kterou je ovšem existence jednotného datového zdroje nutnou predispozicí. Na základě vypracované analýzy relevantní legislativy, business i technicko-datových požadavků a také bankovního prostředí z business i technické perspektivy je navržen a následně implementován KYC datamart na datové platformě Cloudera. Výstupní tabulky datamartu jsou integrovány na Risk Server (databáze pro riskové útvary banky sloužící k analýzám a jako zdroj dat pro reporting), kde je za využití nástroje SQL Server Reporting Services postaven reporting zahrnující regulatorní report pro ČNB pro monitoring plnění požadavku na platnost kontrol a KPI reporting pro sledování ukazatelů výkonnosti týmu zpracovávajícího KYC kontroly. Tyto reporty spolu s KYC datamartem představují klíčové výstupy práce. Implementace řešení umožnila automatizované oslovování některých segmentů klientů za účelem vyplnění KYC kontroly, a částečné odbavení KYC kontrol bez zásahu zaměstnanců. Výsledkem je zvýšení podílu platných KYC kontrol na 97 % a naplnění regulatorního požadavku ČNB.
Vedoucí práce: Karel Maršálek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses