Reakce IZS při haváriích způsobených nebezpečnými látkami z pohledu logistiky - Znamenáčková, Adéla (2025)
Diplomová práce se zabývá přepravou nebezpečných látek a činností Integrovaného záchranného systému při dopravních nehodách s únikem těchto látek. Teoretická část se věnuje přepravě nebezpečných látek v různých druzích dopravy s bližším zaměřením na silniční dopravu a Úmluvu ADR, která je v této oblasti nejdůležitějším právním aspektem. Dále práce popisuje strukturu a úkoly jednotlivých složek IZS a jejich spolupráci při zásahu. Součástí je i přehled typů nehod s nebezpečnými látkami a statistiky dopravních nehod v režimu ADR od roku 2019. Praktická část obsahuje představení vybrané chemické látky amoniaku, se kterým je následně provedena modelová situace dopravní nehody s jeho únikem. Simulovaná nehoda s únikem amoniaku je zpracovaná pomocí amerického softwaru ALOHA. Dále je popsán scénář celé nehody a detailní postup zásahu složek IZS. Práce také hodnotí rizika pro obyvatelstvo i zasahující jednotky spojené s únikem amoniaku. Na základě dotazníkového šetření mezi jednotlivými složkami IZS práce zkoumá jejich připravenost a vzájemnou spolupráci při těchto zásazích. Výsledky ukazují, že členové IZS by ocenili více praktických cvičení nebo zlepšení vybavení. Dále je také na místě se zamyslet nad ochranou samotného řidiče, který případně v kabině uvízne.