Porovnání ukazatele EBITDA a provozního cash flow u vybraného vzorku společností - Pokorná, Martina (2025)
Cílem této práce bylo posoudit, zda lze u vzorku českých a slovenských zemědělských společností považovat EBITDA za vhodný alternativní ukazatel provozních peněžních toků (OCF). Ukazatele spolu byly vzájemně porovnány, přičemž u EBITDA byly zohledněny různé metodiky jeho výpočtu. Analýza byla realizována na vzorcích 290 českých a 300 slovenských společností s účetními výkazy dostupnými za roky 2019 až 2023. Následně byly sestaveny popisné statistiky, korelační matice a modely vícenásobné regrese panelových dat. Model za české společnosti byl nejprve testován na skutečně uveřejněných OCF, tj. 80 společnostech za roky 2020 až 2023, a poté z důvodu nevýznamnosti modelu jako celku na 290 společnostech s vlastním dopočtem OCF. Slovenský model byl testován na skutečně uveřejněných OCF, tj. 132 společnostech z let 2020 až 2023. V rámci obou vzorků byla zjištěna vzájemná korelace ukazatelů na úrovni 0,6. Koeficient determinace českého modelu vychází 0,47 a slovenského modelu 0,59. Z provedených analýz vyplývá, že ukazatel EBITDA nelze u vybraných vzorků českých a slovenských zemědělských společností považovat za vhodný zástupní ukazatel OCF.