Aplikace teorie her na krajské volby 2024 - Sukhotskaya, Aliona; Dlouhý, Martin, 1970-; Dlouhá, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá aplikací teorie her na krajské volby v České republice a zkoumá, jak volební systémy a povolební strategie ovlivňují rozdělení moci na regionální úrovni. Simulovány jsou alternativní metody přepočtu hlasů na mandáty (upravená a klasická D’Hondtova metoda, metoda Sainte-Laguë a Hareova kvóta) pro třináct krajů. Pro jednotlivé kandidující subjekty jsou vypočteny Shapley–Shubikův a Banzhafův index síly a identifikovány teoreticky možné minimální vítězné koalice, které jsou porovnány se skutečně vzniklými uskupeními. Druhá část práce se zaměřuje na regresní analýzu faktorů ovlivňujících volební účast na úrovni okresů. Výsledky ukazují, že metody s vyšší mírou proporcionality mírně zvýhodňují menší subjekty a že v mnoha krajích skutečně vznikají koalice odpovídající teoretickým předpokladům. Volební účast je významně ovlivněna regionálními socioekonomickými a demografickými faktory.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses