Hrozby v analytickém pohledu : trendy ve vývoji vybraných výdajů rozpočtové soustavy České republiky v letech 2003–2023 - Kareš, Tomáš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá trendy a dynamikou vývoje vybraných výdajů rozpočtové soustavy České republiky a jejich poměrových ukazatelů v období let 2003 až 2023. Těmito vybranými výdaji jsou mandatorní výdaje, mandatorní sociální transfery, výdaje na obsluhu státního dluhu, čerpání platových prostředků ve vládou regulované sféře a investice do dopravní infrastruktury ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Z analýzy vyplývá, že trend výdajů státního rozpočtu roste značně rychleji, než trend příjmů, což potvrzují i dlouhodobě deficitní rozpočty. Podíl mandatorních výdajů na celkových výdajích rozpočtu je také rostoucí. V případě podílu mandatorních sociálních transferů na mandatorních výdajích je trend rostoucí jen mírně. Nejvyšší průměrnou meziroční dynamiku vykazují investice do dopravní infrastruktury ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Přesto však platí, že trend výdajů na čerpání platových prostředků roste rychleji než trend investičních výdajů do dopravní infrastruktury. Celkově jsou nejnižším sledovaným výdajem výdaje na obsluhu státního dluhu, ty však v některých letech převyšovaly dopravně-investiční výdaje. Hlavním zdrojem pro zpracování praktické části byly přílohy státních závěrečných účtů, ročenky dopravy a další veřejně dostupné oficiální zdroje. Formulovanými hospodářsko-politickými doporučeními je potřeba vyrovnat příjmy a výdaje státního rozpočtu, a to zejména redukcí výdajové strany, snížení výdajů na obsluhu státního dluhu a přesunutí prostředků do produktivních výdajů a řízení čerpání platových prostředků přes nastavení platové politiky, která konkurencí mzdovému sektoru nevede k růstu mezd bez souvislosti s růstem produktivity práce.