Analýza komplexních modelů pomocí XAI a vývoj inteligentního agenta pro efektivní zákaznickou segmentaci v bankovnictví - Stárek, Filip; Zimmermann, Pavel, 1980-; Šafr, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu komplexních modelů strojového učení pomocí metod vysvětlitelnosti (XAI) a na vývoj inteligentního agenta, který by sloužil jako interaktivní rozhraní pro zlepšení efektivity zákaznické segmentace v bankovnictví. V teoretické části jsou představeny základy strojového učení, principy zákaznické segmentace a přehled běžně využívaných metod shlukové analýzy, přičemž je věnována zvláštní pozornost technikám vysvětlitelnosti modelů, díky nimž je možné hlubší porozumění jejich vnitřní logice a rozhodovacím procesům. Praktická část práce se zaměřuje na detailní analýzu vybraných shlukovacích algoritmů pomocí moderních XAI metod, což usnadňuje interpretaci a chápání tvorby shluků. Následně je navržena a implementována architektura inteligentního agenta, který integruje analytické moduly a poskytuje uživatelům intuitivní rozhraní pro práci s výsledky segmentace. Experimentální validace na reálných datech z bankovního prostředí prokazuje praktickou využitelnost navržených metodik a jejich schopnost optimalizovat procesy zákaznické segmentace. Výsledky této práce přispívají ke zvýšení transparentnosti komplexních modelů strojového učení a nabízejí inovativní přístup, jak podpořit informovanější rozhodování v bankovnictví.
Vedoucí práce: Pavel Zimmermann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses