Návrh a implementace microservice komponenty pro data-ops platformu Keboola - Borner, Daniel; Novotný, Ota, 1971-; Ešner, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací softwarové komponenty pro integraci open-source datových konektorů z platformy Airbyte do DataOps platformy Keboola. Hlavním cílem je vytvořit univerzální wrapper (microservice komponentu) umožňující provoz Airbyte konektorů v architektuře Keboola komponent, s důrazem na škálovatelnost, udržitelnost a snadnou integraci. Práce obsahuje analýzu DataOps platforem, technickou i business analýzu využití open-source konektorů a porovnání přístupů k jejich integraci. Navržený wrapper je založen na knihovně PyAirbyte a podporuje spouštění konektorů v rámci komponentového modelu Keboola. Součástí práce je návrh architektury, implementace komponent pro služby Klaviyo a Amazon Ads a testování funkčnosti. Výsledné řešení umožňuje Keboola platformě rychleji rozšiřovat portfolio datových zdrojů, zvyšuje flexibilitu a přináší úspory ve vývoji a údržbě komponent. Práce zároveň poukazuje na rizika spojená s integrací externích nástrojů a navrhuje způsoby jejich mitigace.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses