Automatizace přebírání tiketů - Sychra, Petr; Šedivá, Zuzana, 1961-; Resl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá automatizací přebírání tiketů v rámci tiketovacího systému Service Center 3, který je využíván ve Škoda Auto i v celém koncernu Volkswagen. Cílem práce je vytvořit řešení, které automaticky přiřazuje tikety vybraným uživatelům na jednotlivých firemních úsecích. Seznam odpovědných uživatelů je dynamicky spravován prostřednictvím textového souboru, do kterého mohou zasahovat business uživatelé. Pro implementaci řešení byl použit nástroj Automation Anywhere jako orchestrátor pro plánování a spouštění automatizačních úloh. Hlavní logika je zpracována v Pythonu s využitím knihovny Playwright, která umožňuje interakci s webovým rozhraním systému Service Center 3. Skript podporuje logování, správu chyb a další funkcionality pro zajištění spolehlivosti běhu. Automatizace je naplánována v desetiminutových intervalech, aby bylo zajištěno přebírání tiketů nejpozději do dvaceti minut. Před samotnou implementací byla provedena analýza a návrh řešení, následovalo testování a iterativní úpravy na základě zpětné vazby od business uživatelů. Výsledkem je škálovatelné řešení, které je v současné době nasazeno v jednom firemním oddělení, avšak jeho rozšíření na další úseky se očekává. Hlavním přínosem je úspora přibližně 1 FTE měsíčně na daném oddělení, jelikož již není nutné ruční přebírání tiketů. Automatizace zároveň přispívá ke splnění stanovených KPI, což může vést k vyšším bonusům pro zaměstnance.
Vedoucí práce: Zuzana Šedivá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses