Otcovská poporodní péče v České republice a Švédsku v letech 2018 až 2024 - Mifek, Dominik; Barák, Vladimír; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá srovnáním dávky otcovské poporodní péče v České republice a Švédsku v letech 2018 až 2024. Analyzuje legislativní a ekonomické aspekty v obou zemích. Cílem práce je najít hlavní rozdíly a zhodnotit, zda se Česká republika může v budoucnu přiblížit švédskému modelu, a na základě zjištění předložit doporučení pro český systém. Přestože česká otcovská od roku 2018 prochází postupným vývojem a zvyšuje míru zapojení otců, zůstává ve srovnání se Švédskem méně flexibilní. To jak z hlediska délky čerpání, tak podmínek nároku i výše dávky. Výsledky výzkumu ukazují, že švédský model nabízí delší dobu čerpání a vyšší náhrady příjmů. Zároveň i vyšší flexibilitu a širší podporu od zaměstnavatelů. Přestože v důsledku klesající porodnosti mírně klesá celkový počet čerpání, podíl českých otců využívajících dávku se stále zvyšuje. Autor na základě výzkumu doporučuje zavedení delší podpůrčí doby, vyšší náhrady příjmu a povinného nemocenského pojištění pro OSVČ. Současně navrhuje zvýšit informovanost veřejnosti a zjednodušit proces žádání o dávku.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses