Testování mzdové Phillipsovy křivky v krajích České republiky v letech 2009 až 2023 - Marek, Mojmír; Slaný, Martin, 1982-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce analyzuje vztah mezi obecnou mírou nezaměstnanosti a růstem mezd v novodobé historii České republiky, a to na regionální úrovni mezi lety 2009 až 2023. Hlavním cílem práce je ověřit existenci negativního vztahu mezi uvedenými proměnnými, známého pod názvem Phillipsova křivka. Teoretická část se věnuje historickému vývoji tohoto konceptu a jeho modifikacím, přičemž zároveň představuje související teoretické přístupy, které daný vztah ovlivňují. Empirická část je postavena na analýze časových řad a usiluje o vysvětlení dynamiky růstu mezd a úplných mzdových nákladů za využití proměnných, jako jsou míra nezaměstnanosti, inflační očekávání, zpožděná inflace a odchylka od přirozené míry nezaměstnanosti. Použitá data ve sledovaném období na roční i kvartální bázi pocházejí z dat Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí a organizace CEIC. Výsledky odhadovaných modelů potvrzují statisticky významný negativní vliv obecné míry nezaměstnanosti na růst mezd, přičemž se ukázalo, že úplné mzdové náklady dokáží lépe vysvětlit tuto závislost oproti běžně sledovaným nominálním mzdám. Analýza tak prokázala existenci Phillipsovy křivky v podmínkách České republiky. Přínosem práce je regionální uchopení této problematiky a její analýza z perspektivy mzdových nákladů. Potvrzení platnosti tohoto vztahu přináší důležité důsledky pro hospodářskou politiku, neboť existence Phillipsovy křivky naznačuje nutnost zohlednit vzájemnou provázanost inflace a zaměstnanosti při snaze o makroekonomickou stabilitu.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses