Automatizace procesu controllingu logistiky - Hradská, Tereza; Svatoš, Oleg; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem postupu pro implementaci a realizací robotické procesní automatizace (RPA). Jejím hlavním cílem je nabídnout strukturovaný a replikovatelný rámec pro automatizaci procesů v oblasti controllingu logistiky, který je ověřen vývojem konkrétního řešení pro přípravu fakturace přebytečných výrobních dílů ve společnosti Škoda Auto, a. s. V úvodní části práce je provedena rešerše odborné literatury a jsou zmapovány dosavadní přístupy k RPA ve zmíněné společnosti. Na tomto základě je představen postup implementace RPA řešení, podle kterého probíhá podrobná analýza zvoleného procesu a je vytvořen návrh jeho automatizovaného řešení včetně technického zadání. Na základě pozitivního výsledku business case, který hodnotí ekonomický přínos navržené automatizace, je přistoupeno k vývoji softwarového robota za využití platformy Automation Anywhere a programovacího jazyka Python. Výsledné řešení využívá hybridní typ RPA, který kombinuje výhody attended i unattended přístupu a umožňuje zapojení expertního vstupu zaměstnance v části procesu, která vyžaduje specifické know-how. Po nasazení robota do provozu byly vyhodnoceny dosažené přínosy automatizace, mezi které patří významná časová úspora, snížení chybovosti a vyšší rychlost fakturace. Současně však práce identifikuje limity tohoto řešení spojené s nutností řídit se interními pravidly společnosti, které omezují možný rozsah automatizace. Výstupem práce je funkční RPA řešení přinášející měřitelné přínosy a zároveň přenositelný metodický rámec, který může sloužit jako základ pro realizaci obdobných projektů v oblasti controllingu logistiky.
Vedoucí práce: Oleg Svatoš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses